1-6-2022

Hoe P&G gelijke kansen voor
vrouwen en meisjes stimuleert

Always – Stop menstruatiearmoede - P&G gender gelijkheid

Gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender of sekse. Dat is waar wij bij P&G naar streven. Onze merken zijn onderdeel van het dagelijks leven van 8 op de 10 Nederlandse huishoudens. We zijn er, misschien wel ongemerkt, op veel momenten van je dag. Bijvoorbeeld wanneer je je tandenpoetst, de afwas doet of je huis schoonmaakt. En juist omdat we zo’n grote groep consumenten bereiken, vinden wij het belangrijk onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Een van de gebieden waarop we dit doen is gender equality.

We besteden bij P&G zowel intern als extern veel aandacht aan gender equality. Zo streven wij binnen de organisatie naar een gelijke gendervertegenwoordiging binnen alle onderdelen van de organisatie en is op dit moment 49% van het management wereldwijd vrouw. Ook heeft P&G in 2021 wereldwijd 8 weken betaald ouderschapsverlof ingevoerd voor alle ouders, waaronder biologische ouders, adoptieouders en ouders van hetzelfde geslacht. Deze regeling voorziet in een gelijke standaard voor verlof voor alle ouders in élk land waar we actief zijn, dus ook in landen waar dit niet gebruikelijk of verplicht is.

Een gelijkere maatschappij

Naast onze interne ambities op het gebied van gender equality, zet P&G zich ook in om dit onderwerp extern op de kaart te zetten. Dit doen wij door onze stem te laten horen via merkcampagnes en door barrières weg te nemen die gevormd worden door vooroordelen over meisjes en vrouwen. De taboedoorbrekende #StopMenstruatiearmoede campagne van ons merk Always is een mooi voorbeeld van hoe we ons bereik en onze stem inzetten voor het creëren van gelijkere kansen voor vrouwen en meisjes.

#StopMenstruatiearmoede

Uit onderzoek uit 2021, in opdracht van Always*, blijkt dat bijna 53.000 personen in Nederland soms school missen omdat zij onvoldoende geld hebben om menstruatieproducten te kopen. De economische impact van de coronapandemie heeft dit probleem bovendien nog eens verergerd met een verdubbeling van het aantal personen dat dit ervaart, ten opzichte van 2020. De schaamte om over menstruatie te praten én de angst om toe te geven niet genoeg geld te hebben, zorgen ervoor dat dit onderwerp doorgaans onder de radar blijft.

Wij geloven dat iedereen zich zelfverzekerd moet kunnen ontwikkelen. Daarom geeft Always al jaren voorlichting over de puberteit en zelfvertrouwen en doneert wereldwijd al jaren menstruatieproducten aan personen die dit nodig hebben. Sinds 2020 doneert Always ook in Nederland menstruatieproducten via Nationaal Fonds Kinderhulp en Voedselbanken Nederland. Inmiddels zijn al meer dan 1,3 miljoen producten gedoneerd, om zo te zorgen dat men geen kansen misloopt door menstruatiearmoede.

Naast het doneren van producten, vraagt Always met de #StopMenstruatiearmoede campagne jaarlijks aandacht voor het doorbreken van de taboes en stigma’s rondom menstruatie. Dat dit nodig is én blijft, blijkt uit de recente onderzoekscijfers.

Zo durft 1 op de 10 meisjes niet over hun menstruatie te spreken (t.o.v. 1 op de 9 in 2020**) en zegt ruim 1 op de 3 meisjes en jonge vrouwen soms school of een sociale afspraak af omdat zij ongesteld is. Hierdoor worden zij belemmerd in hun ontwikkeling en sociale leven. Dit laat zien dat er ook de komende jaren dus nog veel werk te doen is, waar wij ons graag voor inzetten.

Meer lezen over P&G’s Gender Equality strategie? Hier vind je meer informatie.

* Kwantitatief onderzoek door No Ties, in opdracht van Always. Uitgevoerd in Nederland in september 2021 onder een groep van 1.282 personen met een menstruatiecyclus in de leeftijdscategorie 12-25 jaar.
** Kwantitatief onderzoek door No Ties, in opdracht van Always. Uitgevoerd in Nederland in juli 2020 onder een groep van 1.062 personen met een menstruatiecyclus in de leeftijdscategorie 12-25 jaar.