Ingrediënten

A child scientist looks at the molecular model
Our brands Icon

Kijk eens in de fles

Wij beloven je dat we een antwoord geven op al je vragen over de inhoud van onze producten. Daarom vindt je hier heldere, betrouwbare en toegankelijke informatie over onze ingrediënten. Met andere woorden: als je hier of op de sites van onze merken niet vindt wat je zoekt, laat het ons dan weten. Dan komen wij onze belofte zeker alsnog na.

The scientist tests the ingredients in the laboratory

De keuze voor onze ingrediënten en waarop we die baseren

Sommige mensen denken dat natuurlijke ingrediënten veiliger zijn voor gebruik dan kunstmatige, synthetische ingrediënten. In werkelijkheid is het niet zo eenvoudig: zowel natuurlijke als synthetische ingrediënten hebben een veilige dosis en een onveilige dosis.

Desondanks zijn we ons ervan bewust dat sommige mensen een voorkeur hebben voor natuurlijke ingrediënten. Daarom proberen we meer producten aan te bieden met elementen die op natuurlijke wijze verkregen zijn. Hoewel natuurlijke ingrediënten er aantrekkelijk uitzien, moeten we ook kunnen garanderen dat ze veilig zijn om te gebruiken in producten van P&G. 'Natuurlijk' betekent niet noodzakelijk veilig: zelfs water en zonlicht hebben veiligheidsgrenzen.

Sommige mensen veronderstellen ook dat natuurlijke ingrediënten duurzamer zijn, omdat er minder energie voor nodig is om ze te ontginnen en er minder hulpbronnen voor nodig zijn. In werkelijkheid hangt de duurzaamheid van elk product af van het gebruik ervan, de context en het energieverbruik, zowel bij het creëren of oogsten als bij het maken of gebruiken. Wij proberen vooral de beste ingrediënten voor onze producten te vinden, zodat je terwijl je ze gebruikt volledig gerust kunt zijn. En wij doen ook onderzoek, zodat we er zeker van zijn dat we de duurzaamste en milieuvriendelijkste oplossingen gebruiken.

Deze ingrediënten gebruiken we niet

 • Alkylfenolen en alkylfenolethoxylaten
 • Benzeen
 • Bisfenol A (niet in samenstellingen*)
 • Zware metalen: arsenicum, lood, chroom IV, kwik, cadmium, nikkel
 • Microbolletjes**
 • Organische tinverbindingen (TBT, DBT, MBT, DOT)
 • Pvc (niet in samenstellingen*)
 • Pak’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen)
 • Pcb’s (polychloorbifenyls)
 • Ftalaten** (met inbegrip van stoffen voor parfum)
 • Triclosan
 • Triclocarban**

Wij hanteren strikte productveiligheidslimieten als een van deze materialen in heel kleine hoeveelheden aanwezig kan zijn door hun natuurlijke (of achterliggende) aanwezigheid in water, het milieu of doordat ze deel uitmaken van het productieproces.
* Wij gebruiken geen bpa of pvc in onze productsamenstellingen. Ons gebruik van pvc en bpa is beperkt tot bijzonder kleine hoeveelheden in bepaalde productverpakkingen, bijvoorbeeld spuitbussen onder druk of elektrische apparaten, wanneer hun unieke eigenschappen van essentieel belang zijn voor de productveiligheid. Wij nemen nieuwe opties voor materialen in overweging zodra die er zijn.
** Wij gebruiken deze ingrediënten niet meer voor nieuwe producten en zijn ze volledig aan het afbouwen. Meer informatie over ons afbouwschema voor deze materialen kunt u hierboven vinden in het onderdeel Algemene vragen over ingrediënten.

Algemene ingrediënten begrijpen

Hoewel we garanderen dat onze producten veilig zijn in gebruik voordat ze op de schappen terechtkomen, zijn we ons ervan bewust dat er over bepaalde ingrediënten in onze producten gepraat wordt. Dit is onze visie.

Conserveermiddelen (met inbegrip van parabenen en andere)

Conserveermiddelen houden producten veilig doordat ze de groei van bacteriën en schimmel voorkomen terwijl de consumptieproducten in gebruik zijn. Voor verschillende types producten zijn er verschillende conserveermiddelen nodig die het beste werken voor die specifieke samenstelling. Je mag er zeker van zijn dat al onze conserveermiddelen in overeenstemming zijn met de toepasselijke regelgevingen en veiligheidslimieten, waar ze ook worden verkocht.

Babyluiers en dameshygiëne Babydoekjes Luchtverfrissers Gezondheid en mondzorg Wasmiddelen en schoonmaak- producten Haarzorg en persoonlijke hygiëne Huidverzorgings- producten die niet worden afgespoeld Lees meer
Benzoëzuur contain contain contain contain contain Bezoek website
Benzylalcohol contain contain contain Bezoek website
DMDM-hydantoïne: contain contain Bezoek website
Diazolidinylureum (klein aantal producten) contain Bezoek website
Imidazolidinylureum (klein aantal producten) contain Bezoek website
Quaternium-15 (klein aantal producten) contain Bezoek website
Mierenzuur contain contain Bezoek website
Glutaaraldehyde contain contain Bezoek website
Joodpropynylbutylcarbamaat contain contain Bezoek website
Isothiazolinon Benzisothiazolinon contain contain Bezoek website
Methylisothiazolinon contain contain Bezoek website
Ethylchloorisothiazolinon contain contain Bezoek website
Parabenen: methyl-, ethyl-, propyl- en butylparabeen contain contain contain Bezoek website
Fenoxyethanol contain contain contain Bezoek website
Salicylzuur contain contain Bezoek website
Sorbinezuur contain Bezoek website

Een kleine groep producten heeft een ander bewaarmiddel nodig dat niet in bovenstaande lijst voorkomt, met inbegip van kaliumsorbaat, benzalkoniumchloride, dehydroazijnzuur en chloorhexidine digluconaat. Ze worden vermeld in de ingrediëntenlijst van het gebruikte product.

Gebruikte bewaarmiddelen

Voor meer informatie over onze productveiligheidsgegevens, certificaten en strategieën, ga naar onze site Productveiligheid en -naleving.