19-2-2024

Judoka Sanne van Dijke nomineert Stichting 113 Zelfmoordpreventie voor Athletes for Good programma

Nederlands atlete Sanne van Dijke is niet alleen een groot talent op de judomat, ze zet zich ook al jaren in voor Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Vanuit haar persoonlijke betrokkenheid bij deze stichting nomineerde zij 113 Zelfmoordpreventie voor P&G’s Athlete for Good programma en werd ze geselecteerd. Dankzij Sanne’s nominatie ontvangt 113 Zelfmoorpreventie een schenking van meer dan €20.000.

Athletes for Good programma

In 2020 zette P&G het Athletes for Good programma op samen met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Internationaal Paralympisch Comité (IPC), in aanloop naar de Olympische en Paralympische Spelen Tokyo 2020. Het programma is opgezet vanuit het inzicht dat veel atleten zich (willen) inzetten voor goede doelen, maar niet altijd de tijd, het geld of de middelen hebben om een significant verschil te kunnen maken. Of dat nu gaat om het begeleiden van de volgende generatie atleten, het vergroten van de toegankelijkheid van sport voor mensen met een beperking of het bieden van hulp en middelen voor mensen die worstelen met hun mentale gezondheid. Uit recent onderzoek* door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) blijkt zelfs dat meer dan 90% van de atleten belang hecht aan goede doelen**, maar dat zij tegen de eerdergenoemde barrières aanlopen bij het steunen van deze doelen.

Judoka Sanne van Dijke zet zich sinds 2020 in voor Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Zo rende zij – naast haar eigen, loodzware trainingsprogramma – in 2021 de marathon en haalde zij €15.000 op voor Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Door haar nominatie voor het Athletes for Good programma, kan opnieuw een mooi bedrag worden gedoneerd.

Sanne van Dijke nomineert 113 Zelfmoordpreventie voor Athletes for Good programma

Stichting 113 Zelfmoordpreventie

Stichting 113 Zelfmoordpreventie is dé stichting in Nederland voor de preventie van suïcide, met als missie een land te creëren waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfmoord.

Scarlet Hemkes bij Stichting 113 Zelfmoordpreventie: “Wij zijn ontzettend dankbaar voor Sanne’s nominatie. Mensen met zelfmoordgedachten en hun naasten kunnen 24 uur per dag bij ons terecht voor een luisterend oor, online of telefonisch. Wij hebben hiervoor professionals in dienst, maar hebben vooral ook veel vrijwilligers nodig die ons hierbij willen helpen. Deze vrijwilligers worden allemaal intensief door ons getraind. De schenking van het Athletes for Good programma zetten wij in voor het werven én trainen van de zo hard benodigde vrijwilligers.”

Twintig atleten, twintig goede doelen

In totaal schreven meer dan 100 atleten zich in voor deze derde editie van Athletes for Good. De geselecteerde atleten zijn gekozen op basis van hun passie voor het goede doel, de persoonlijke impact op hun gekozen doel en het beoogde gebruik van de schenking. Een aantal van hun verhalen:

Eilish McColgan (Groot Brittanië, atletiek)
Eilish richtte “Giving Back to Track” op na haar eigen ervaring met de hoge kosten die komen kijken bij het beoefenen van atletiek op hoog niveau. De organisatie vindt dat geen enkel kind uitgesloten mag worden van het beoefenen van atletiek en biedt daarom steun aan mensen die dat het hardst nodig hebben. Of het nu gaat om de kosten van baanfaciliteiten, het kopen van trainingskleding of het betalen van contributie. Eilish en haar partner, Olympiër Michael Rimmer, leiden de organisatie. Met deze schenking kunnen de gratis naschoolse clubs die zij hebben opgezet worden uitgebreid en kan een fonds worden opgezet om trainers te vinden voor de organisatie.

Carlotta Gilli (Italië, para-zwemmen)
Geïnspireerd door haar missie om zwemmen toegankelijker te maken voor minderbedeelden en mensen met een beperking, is Carlotta Gilli in 2019 ambassadeur geworden van “ToSwim”. ToSwim is een geïntegreerd platform dat de zwemwereld digitaliseert en een nieuwe ervaring creëert voor alle zwemmers door ze te betrekken bij een community waar ze kunnen communiceren, informeren, spelen, concurreren en actieve fans worden bij wedstrijden en waterevenementen. Met de schenking gaat ToSwim LED-systemen installeren in zes zwembaden. Deze systemen wekken simulatie via zintuiglijke kanalen op, wat een positief effect heeft op het mentale en fysieke welzijn van mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking.

Griffin Colapinto (Verenigde Staten, surfen)
Als professioneel atleet heeft Griffin geworsteld met zijn geestelijke gezondheid. Hij begon daarom met het bijhouden van dagboeken om zijn emotionele ups en downs te verwerken. In 2022 publiceerden Griffin en zijn broer hun eigen dagboek en doneerden de winst aan “To Write Love on Her Arms (TWLOHA)”, een non-profit organisatie die jongeren ondersteunt die worstelen met depressie, verslaving, zelfmoordgedachten en zelfverwonding. Nu houdt Griffin toespraken over dit onderwerp, verkoopt hij dagboeken en promoot hij de organisatie via social media. Met de Athletes for Good schenking, krijgen 96 middelbare scholen een week lang les van TWLOHA over geestelijke gezondheid.

De volledige lijst van onze Athletes for Good:

 • Alena Olsen (Verenigde Staten, rugby) steunt EcoAthletes
 • Alexis Hanquinquant (Frankrijk, paratriathlon) steunt Marion La Main Tendue
 • Amber Keegan (Groot Brittanië, zwemmen) steunt Athlete Interactions
 • Andre De Grasse (Canada, atletiek) steunt Andre De Grasse Family Foundation
 • Ayden Owens-Delerme (Puerto Rico, atletiek) steunt Boys and Girls Club of Puerto Rico (Vieques)
 • Benjamin Blankenship (Verenigde Staten, atletiek) steunt Endless Mileage Project
 • Carlotta Gilli (Italië, para-zwemmen) steunt ToSwim
 • Daniel Caverzaschi (Spanje, roelstoeltennis) steunt "Lo que de Verdad Importa” Foundation
 • Eilish McColgan (Groot Brittanië, atletiek) steunt Giving Back to Track
 • Ezra Frech (Verenigde Staten, Para athletics) steunt Angel City Sports
 • Griffin Colapinto (Verenigde Staten, surfen) steunt To Write Love on Her Arms
 • Hugo Inglis (Nieuw-Zeeland, hockey) steunt Evidence Action
 • James Farndale (Groot Brittanië, rugby) steunt Athletes of the World
 • Marcus Mepstead (Groot Brittanië, schermen) steunt Trees for the Future
 • Marin Čilić (Kroatië, tennis) steunt Marin Cilic Foundation
 • Melissa Stockwell (Verenigde Staten, paratriathlon) steunt Dare2Tri
 • Oliver Scholfield (Canada, hockey) steunt Racing to Zero
 • Rhydian Cowley (Australië, atletiek) steunt Bush Heritage Foundation
 • Sanne Van Dijke (Nederland, judo) steunt Stichting 113 Zelfmoordpreventie
 • Sloane Stephens (Verenigde Staten, tennis) steunt Sloane Stephens Foundation

*Onderzoek onder 200 atleten uit 73 landen.
** De reacties van atleten omvatten 'hechten veel en enigszins belang aan sociale doelen’.