29-1-2024

Maak sport toegankelijk voor meer kinderen in aandachtswijken

Maak sport toegankelijk voor meer kinderen in aandachtswijken

In Nederland leeft 1 op de 14 kinderen in een gezin waar niet voldoende geld is om te sporten1. Dit heeft niet alleen een impact op de fysieke gezondheid van deze kinderen, maar ook op hun algehele welzijn en ontwikkeling. Om meer kinderen de positieve effecten van sport te laten ervaren en hen te helpen bij het ontdekken van hun eigen potentieel, worden alle 130 Playgrounds van de Krajicek Foundation voorzien van nieuwe sportmaterialen, dankzij steun van onze merken.

Aandacht voor bewegen

Het aantal kinderen dat opgroeit in armoede stijgt volgens een schatting van het Centraal Planbureau (CPB) van 6,1 procent naar 7,1 procent in 2024. Het gaat om 220.000 kinderen die vanaf 2024 onder de armoedegrens opgroeien2. Sporten is helaas niet vanzelfsprekend voor deze kinderen. De toegang tot sport voor kinderen staat daarmee op een kritiek punt. Los van de toegang tot sport, blijkt uit onderzoek dat ruim 45% van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar onvoldoende beweegt. Voor jongeren van 12 tot 16 jaar is dit zelfs 64%3. En dat terwijl kinderen die regelmatig buiten sporten en spelen, vrolijker en gezonder zijn én hun talenten sneller ontwikkelen.

De Krajicek Foundation zet zich daarom in om sport toegankelijker te maken voor jeugd in aandachtswijken en hen te motiveren om regelmatig te bewegen en een gezonde leefstijl te ontwikkelen. De foundation zorgt voor een sportieve, sociale, en verbonden samenleving, waarbij Krajicek Playgrounds letterlijk en figuurlijk ruimte creëren voor kinderen om te sporten, spelen, en te groeien.

P&G-ambassadeur Femke Bol onderstreept het belang van sport voor kinderen

Olympisch atlete Femke Bol is ambassadeur van de merken van Procter & Gamble en onderstreept het belang van sport voor kinderen. Van 29 januari tot en met 11 februari 2024 worden Femke’s Hardlopers in de schijnwerpers gezet bij Kruidvat. Femke’s Hardlopers zijn geselecteerde merken en producten van P&G, die een donatie doen aan de Krajicek Foundation om zo meer kinderen in aandachtswijken te laten sporten.

Dankzij deze donatie worden alle 130 Playgrounds van de Krajicek Foundation voorzien van nieuw sportmateriaal. Bovendien wordt er een speciaal sportevenement georganiseerd om kinderen uit aandachtswijken een onvergetelijke dag vol sport en plezier te bieden. Door deze actie hopen wij samen met Femke Bol consumenten bewust te maken van de noodzaak om sporten toegankelijker te maken voor kinderen in aandachtswijken in Nederland.

Femke Bol gelooft sterk in de kracht van sport voor elk kind. Voor haar is sport meer dan alleen medailles en het heeft een belangrijke rol gespeeld in haar ontwikkeling.

"Als kind heb ik altijd met veel plezier gesport. Naast plezier, heeft sport mij nog veel meer gebracht. Ik maakte er vrienden en ontwikkelde zelfvertrouwen. Ik vind het daarom belangrijk dat ieder kind toegang tot sport heeft. Mooi dat ik als onderdeel van deze campagne hier een bijdrage aan kan leveren!”, zegt Femke.

Playgrounds

Sinds de opening van hun eerste multifunctionele sportplein in 1998 in Den Haag, heeft de Krajicek Foundation een indrukwekkend netwerk van 130 Krajicek Playgrounds opgebouwd, verspreid over 43 gemeenten. Wat deze Playgrounds zo succesvol maakt, is de combinatie van een veilige speelomgeving en de juiste begeleiding.

Gerlinde van Raalte, Algemeen Directeur bij de Kraijcek Foundation: “We zijn erg blij met de samenwerking met Procter & Gamble. Hierdoor kunnen wij namelijk alle 130 Playgrounds voorzien van nieuwe sportmaterialen en kunnen we nog meer kinderen regelmatiger en gevarieerder laten bewegen. Ook neemt de sociale veiligheid in de buurt toe en groeit de betrokkenheid van de gemeenschap door onze Playgrounds. Het is mooi om te zien dat maar liefst 97% van de kinderen zich hier veilig en op hun gemak voelt. Door de betrokkenheid van de buurtbewoners en andere maatschappelijke partijen bij de aanleg en uitvoering van de Playgrounds, wordt een plek gecreëerd die echt van en voor de buurt is.”

Atleten als inspiratiebron

Sinds 2010 zijn wij een wereldwijde partner van het Internationaal Olympisch Comité. Als jarenlange partner van Olympische en Paralympische atleten, werken wij dan ook samen met atleten die iedere dag het beste uit zichzelf willen halen. Hun doorzettingsvermogen en hun wil om continu te verbeteren, zijn een inspiratiebron voor onze merken en producten. Om ook iedere dag zo goed mogelijk te presteren en daarmee de dagelijkse taken van consumenten makkelijker te maken. Onze merken zetten zich continu in om de beste producten te leveren en willen daarnaast een positieve impact creëren.

1 2021, Mulier Instituut x Kenniscentrum Sport en Bewegen, Mulierinstituut.nl.
2 Maart 2023, Centraal Economisch Plan CEP 2023, CPB.nl.
3 2 juni 2023, Cijfers over beweging, NJI.NL