1-6-2022

P&G wil haar verpakkingen volledig recyclebaar of herbruikbaar maken tegen 2030

P&G duurzaamheid, innovatie, duurzamer verpakken

P&G en haar merken stellen zich tot doel om tegen 2030 het gebruik van nieuw plastic in verpakkingen met 50% te verminderen en voor alle merken alleen nog recyclebare of herbruikbare verpakkingen te gebruiken.

In Nederland is P&G aanwezig in maar liefst 8 op de 10 huishoudens. Dit geeft ons de kans, maar ook de verantwoordelijkheid, om mee te bouwen aan een duurzamere toekomst. Zo werken wij bij P&G al jaren aan meer circulariteit door te innoveren met meer milieuvriendelijke en betere recyclebare verpakkingen, waarmee wij verantwoorde consumptie verder mogelijk maken.

Nederlandse consumenten willen meer duurzame verpakkingen

Uit onderzoek onder Nederlandse consumenten, dat P&G in 2021 samen met een onafhankelijk onderzoeksbureau heeft opgezet, bleek dat consumenten veel waarde hechten aan de verduurzaming van verpakkingen. Zo gaven zij aan dat de duurzaamheid van een product voor hen het meest gerelateerd is aan de verpakking van dat product. Daarnaast vindt 63% van de Nederlandse consumenten dat de belangrijkste bijdrage van producenten van verzorgingsproducten en huishoudelijke producten, het recyclen en hergebruiken van materialen is. Ook het verminderen van plastic wordt door de overgrote meerderheid belangrijk gevonden (60%)*.

2030 duurzaamheidsdoelstellingen

Op dit moment is 73% van onze consumentenverpakkingen al recyclebaar of herbruikbaar. Daarnaast hebben we tussen 2015 en 2020 het gebruik van gerecycled plastic verdubbeld**. Dit zijn belangrijke mijlpalen op weg naar onze 2030 duurzaamheidsdoelstellingen, waarmee we ons tot doel hebben gesteld om het gebruik van nieuw plastic met 50% te verminderen en onze verpakkingen voor 100% recyclebaar of herbruikbaar te maken.

Significante stappen in Nederland

Om onze 2030 duurzaamheidsdoelstellingen voor verpakkingen waar te maken, kijken we onder andere naar de materiaalkeuze en de samenstelling ervan. We hanteren hierbij het principe van verminderen, hergebruiken en recyclen. Ook in Nederland zijn voor diverse merken grote veranderingen doorgevoerd. Voor een deel van de P&G-producten wordt overgestapt op een verpakking van een alternatief materiaal, om het gebruik van plastic te verminderen. Bij scheermerken Gillette en Venus worden alle scheersystemen sinds 2021 bijvoorbeeld verpakt in volledig kartonnen verpakkingen. Doordat deze overstap in heel Europa is doorgevoerd, zal dit jaarlijks 545 ton plastic besparen.

Voor andere P&G-producten wordt ingezet op het gebruik van recyclebaar plastic. Zo zijn de zakken waarin Ariel pods verpakt zijn in 2021 vervangen door een recyclebare zak.

Tot slot wordt een deel van de verpakkingen gemaakt met gerecycled plastic (PCR). Zo bestaan de flessen Ariel vloeibaar wasmiddel en de gekleurde flessen Lenor wasverzachter op dit moment al tot 50% uit gerecycled plastic. De transparante flessen Lenor wasverzachter worden zelfs al van 100% gerecycled plastic gemaakt.

Een slim sorteersysteem

Naast onze inspanningen voor het verminderen, hergebruiken en recyclen van verpakkingen, zetten we ons ook in voor de betere scheiding van afvalstromen. Ineffectief sorteren is namelijk een van de grootste uitdagingen binnen recycling. In 2016 is P&G een samenwerking aangegaan met The Ellen MacArthur Foundation om hier een oplossing voor te bieden. Het gezamenlijke Holy Grail project zet digitale watermerk technologie in om sneller en accurater afval te scheiden, om zo gerecycled materiaal van hoge kwaliteit te creëren.

We blijven de komende jaren innoveren om al onze verpakkingen volledig recyclebaar of herbruikbaar te maken.

Meer lezen over onze 2030 duurzaamheidsdoelstellingen? Kijk dan op onze website.

*Onderzoek uitgevoerd door MWM2 in augustus 2021 onder 1.052 Nederlandse consumenten
**Cijfers van eind 2021. Meer info: https://us.pg.com/environmental-sustainability/